Blog

Færdiguddannet? Få styr på dine kompetencer!

Hvis du netop er blevet færdiguddannet, så er det tid til jobsøgningen. Hvis du ikke er så heldig at have fuldført en uddannelse der giver dig nogle klare kompetencer og arbejdsområder, som professionsuddannelser og visse kendte universitetsuddannelser gør, så læs med her og forbedr dit CV.

Kompetence brainstorm

En af de vigtigste kompetencer som jobsøgende er faktisk at kende sine egne kompetencer. Det virker måske en smule ironisk, men sådan er det. Hvis du skal kunne sælge dig selv på jobmarkedet, bliver du nemlig nødt til at vide hvor dine kompetenceområder er, og hvor de ikke er.

Men hvad er overhoved en kompetence? En kompetence kan sagtens have at gøre med reelle håndgribelige egenskaber, så som at arbejde hurtigt, nemt og effektivt i et særligt it-program, men de vil i ligeså høj grad have noget at gøre med de helt konkrete ting du er god til, indenfor et større og bredere område så som salg, it, ledelse eller kommunikation.

Kompetencer handler om at være specifik, derfor er det vigtigt at du lære at sætte ord på de ting som du er god til, indenfor et bestemt område, og hvorfor du er god til dem. Hvad er det f.eks. der gør, at netop denne kompetence og færdighed falder dig så naturligt?

Lav en kompetence-brainstorm og du vil hurtigt finde ud af, hvor dine kompetencer stammer fra og hvad du mestrer særligt, indenfor et givent område. Det er nemlig ikke blot nok at nævne en kompetence, hvis man ikke kan beskrive, hvilke de er. Hvis du er god til kundekontakt i salget, så beskriv, hvordan du tager kontakt til en kunde og hvordan du sejrer i at holde dem til og skabe salg igennem kommunikation.

Beskriv din motivation og specificer din ansøgning

Når du skal formulere din ansøgning, så er det vigtigt at du beskriver dine kompetencer, og særligt de kompetencer der er særligt relevante for den virksomhed du søger job i.

Udover kompetencer, så er læseren ofte på udkig efter tegn på, hvorfor du søger netop dette job, og hvad der driver dig til at arbejde indenfor dette område. Derfor er det en rigtig god idé at dedikere et lille afsnit i din ansøgning, til beskrivelsen af din motivation.

Igen er motivation, ligesom kompetencer, sommetider en lidt kompliceret ting at beskrive, fordi motivation ofte er noget man føler, når man ER i arbejdet. Ballisager kan hjælpe dig med at sætte ord på både motivation og kompetencer, så du ikke kommer til at lyde som en ud af 100 andre, der også bare gerne vil have et job hurtigst muligt.

Til at starte med kan du stille dig selv følgende spørgsmål: Hvordan ser jeg mig selv passe ind i netop denne afdeling. Hvilke af mine kompetencer, teorier og specialeområder fra studiet eller fra tidligere jobs, brænder jeg for at prøve af i dette job? Og hvilke af virksomhedens indsatsområder tænker du er særligt spændende at give dig i kast med, og hvorfor?

Husk dit netværk – også online

Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at du rider med på den digitale bølge og husker at uploade CV, kompetencer og uddannelsesbaggrund på en side som LinkedIn. Rigtig mange rekrutterer i dag via dette medie, hvorfor det er vigtigt, at din kommende arbejdsgiver kan finde dig på dine kompetencer her.

Derudover er det et perfekt sted at networke. Du kan skabe dig et netværk, blot ved at linke op med hende eller ham, der i dine øjne har det perfekte CV og en super interessant karriere bag sig. Husk dog aldrig at ansøge fremmede om netværk på disse sociale medier, uden at efterlade en lille besked om, hvorfor du gør det. God jobjagt!