Uncategorized

Husk korrekturen på din studieretningsopgave

I efteråret begynder mange af landets gymnasieelever at skulle tage stilling til de større opgaver som SRO- og SRP-opgaven. Ofte bliver der gjort enormt meget ud af at finde på det gode emne, det flotte layout og de mest relevante billeder til opgaven. Når opgaven skal afleveres, er tiden ofte knap, og så er det den ekstra hånd på korrekturen som går tabt i tidspresset.

Husk dit nutids-r

Når du går i gang med dine skriftlige opgaver, er der først og fremmest 2 regler, som det er værd at skrive sig bag øret og tænke automatisk ind i sin skrivning. Det lyder måske lettere sagt end gjort, men starter man med få regler, så er der større chance for færre fejl i sidste ende, og mere tid til at rette de mere komplekse korrekturfejl.

For det første må du aldrig glemme, hvornår der skal være nutids-r på dine verber, og hvornår der ikke skal. Dette er en klassisk fejl, når skriveriet går hurtig. En god huskeregel er at sætte et verbum som ”at tænke” eller ”at læse” ind i din sætning, i stedet for det verbum, som driller.

Skal der eksempelvis r bag på ”køre” i sætningen ”Jeg kører bare derud af”? Hvis du sætter ”at læse” ind i stedet for, kan du hurtigt høre, at det skal der! Det hedder jo ikke ”Jeg læse bare derud af”, men derimod ”Jeg læser bare derud af”. Nemt.

Saml dine ord – med mindre du skriver på engelsk

En anden fejl du aldrig må begå, er den klassiske adskillelse af navneord. Dette er en fejl, som nok kommer af amerikaniseringen og digitaliseringen af vores sprog. Ingen navneord skal deles op på dansk, men alle navneord skal derimod deles op med et mellemrum på engelsk. Let ikke?

Lad os tage den i praksis. Det hedder ikke toilet papir eller eksamens opgave. Det hedder toiletpapir og eksamensopgave. På engelsk hedder det derimod toilet paper og exampaper – ej at forveksle.

Reglerne virker måske lidt for banale. Men sandheden er at mange, også voksne, laver disse fejl på daglig basis, og de er super nemme for din dansk- eller engelsklærer at spotte.

Book din hjælp

Hvis du ved, at dine opgavers karakterer som ofte lider under en dårlig tegnsætning, besværlig ordstilling eller deciderede stavefejl, så book tid i god tid hos en side som Studiekorrektur.dk. De fleste studerende kan være med prismæssigt, og det vil stadig være dig der har formidlet, fundet på og forfattet hele dit projekt. Bare rolig.

Reserver tid i god tid. Hvis du alligevel ved, at du vil kunne bruge en ekstra hånd med grammatikken, så book en korrekturlæser i god tid. På den måde kan du sende din opgave til korrektur meget få dage inden din deadline, og få en dejlig velformuleret og fejlfri opgave retur.