Blog

Hvad skal du bruge dit sabbatår på?

Der er ikke længe til sommer, hvor mange af jer bliver studenter. Og udover at nyde tiden som student, skal i også til at tage stilling til, hvad i vil med jeres liv. Det er et nyt kapitel i jeres liv, og der er mange ting at tage stilling til. Her har vi oplistet hvad vi synes er gode ting at få brugt sin tid på – hvad end du har et eller flere sabbatår.

Tjen penge

Rigtig mange vælger at få deres første fuldtidsjob i sabbatåret, og nyde godt af den økonomiske frihed der følger med. Men for mange er der også mulighed for at spare penge op til at flytte hjemmefra, til at rejse eller til noget helt tredje. Samtidig vil et fuldtidsjob udvikle dig som person, og du vil sandsynligvis blive mere ansvarlig og være bedre forberedt til det virkelige liv.

Skal du ud og søge dit første job, er der masser af muligheder. Jobs i service- og detailbranchen hænger nærmest på træerne og kræver ikke, at du har en masse erfaring på forhånd. Søg for eksempel job som salgsassistent i en tøjforretning eller som tjener på en café – begge steder vil du også udvide dit netværk, og møde mennesker på din egen alder. Har du højere ambitioner, kan du forsøge at få et job i en branche, som du forestiller dig at arbejde i i fremtiden – vær dog forberedt på at det er sværere uden uddannelse eller erfaring.

Udforsk verden

Når du har tjent nogle penge i dit nye job, kan du bruge dem på en rejse, eller flere for den sags skyld. Der er mange forskellige måder du kan rejse på, så du skal beslutte hvilken rejsetype der passer bedst til dig. Du skal blandt andet overveje hvor længe du vil rejse, hvor du gerne vil rejse hen, hvem du vil rejse med og hvordan du vil bo undervejs. Du kan både rejse alene, med en gruppe, som au pair eller som frivillig. Alt er muligt.

Et længere udlandsophold vil også pynte på dit CV, og være en fordel når du engang søge ind på en uddannelse. Samtidig kan man lære rigtig meget om både sig selv og andre kulturer, hvilket du med garanti ikke vil fortryde. Er du i tvivl om hvad du vil og hvordan du arrangerer din rejse, kan du få hjælp af cctravel.dk, der skræddersyer rejsen efter dine ønsker.

Bliv klogere

Ønsker du at bruge dit sabbatår på at blive klogere og udvikle din kompetencer, er der også flere måder at gøre det på. Mangler du nogle fag eller højere karakterer for at komme ind på din drømeudannelse, kan du læse det op som enkeltfag. Vil du gerne optimere dine kompetencer, og gøre dig klar til arbejdsmarkedet kan du tage kurser eller prøve at komme i praktik inden for det felt, du synes er spændende – om det er filmproduktion, reklame eller noget tredje. Alternativt kan du tage på en højskole, der har linjer og fag der interesserer dig.

En lidt anden måde at blive klogere på, er at få sig et frivilligt arbejde. Her bliver du klogere på kultur og samfund og får samtidig muligheden for at gøre en forskel. Vælg en organisation som har betydning for dig.