Blog

Sådan får du overblik over din økonomi som studerende

En god økonomi på SU er en udfordring for mange studerende. Der kommer ikke så mange penge ind på kontoen sammenlignet med, hvad der ofte bliver brugt. Men det er muligt at opnå en god økonomi, selvom det er SU’en der skal trække det store læs. I denne artikel har vi samlet tre gode råd til, hvordan du som studerende får overblik over din økonomi.

Læg et budget

For at få overblik over din økonomi, er det først og fremmest vigtigt at lægge et budget, hvori du får overblik over, hvor mange penge du har at bruge af hver måned.

I et budget skal du overveje, hvor mange penge du vil sætte af til forskellige udgifter for at opretholde en sund økonomi.

Du skal først og fremmest skrive alle dine faste udgifter ind som fx husleje, telefonregning, forsikring og andre udgifter som lige nu ligger fast.

Herefter kan du se hvor mange penge der er tilbage, for at danne dig overblik over hvor mange penge ud kan fordele til forskellige poster som mad, tøj, fester, cafeture og evt. opspring.

Når du har et budget og dermed har gjort dig nogle overvejelser omkring, hvor mange penge du vil bruge på de forskellige poster, bliver det nemmere at holde dig indenfor grænserne.

 

Hold øje med dit forbrug

Det er dog ikke nok at lægge et budget, du skal også holde øje med dit forbrug, for at se om du holder dig ingen for budgettet, eller om du evt. spare lidt på nogle af punkterne.

Du kan holde øje med dit forbrug på forskellige måder. Den mest oplagte måde er løbende at skrive ind hvor mange penge du bruger.

Det kræver dog også lidt tid. Derfor kan du overveje at bruge et program til at inddele posterne fra din bankudtog, så du ikke selv skal bruge for meget tid på at beregne hvad pengene er gået til denne måned.

 

Overvej hvor du kan spare penge

Når du har fået styr på et godt budget og dit forbrug, er det tid til at overveje, hvor du eventuelt kan spare penge.

Det kan du gøre ved at gå dit budget igennem og se på, hvilke udgifter du eventuelt kan minimere.

Det kan fx være en god idé at overveje, om du kan få en billigere mobilløsning eller om internpriserne til din lejlighed kan blive billigere med en anden udbyder.

Du kan med fordel sammenligne priserne ved hjælp af forskellige sammenligningstjenester, så du sikrer at du får en god service, selvom prisen måske ikke er høj. Du kan fx sammenligne priser og hastighed på internet hos Internetpriser, så du kan finde billigt internet til din lejlighed og derigennem sætte den post på budgettet ned.

Det kan også være du kan spare penge på madbudgettet ved at blive bedre til at planlægge din aftensmad løbende, så du ikke køber mere end du skal bruge. På den måde kan der forskellige teknikker til, hvordan du kan spare lidt penge.